Богат татко, беден татко е положението навсякъде по света (по Робърт

...
Богат татко, беден татко е положението навсякъде по света (по Робърт
Коментари Харесай

Как да помогнете на децата си да бъдат финансово независими след десетилетия

" Богат баща, безпаричен баща " е ситуацията на всички места по света (по Робърт Кийосаки), що се отнася до въздействието на финансовото мислене на родителите върху децата. 

Деца, сложени в едно и също състояние на материални ресурси, в бъдеще се развиват друго (забогатяват, стават небогати, остават на нивото на родителите си) според на какво ги учат мама и баща.

Има някои ограничения, които родителите могат да подхващат още до момента в който децата им са дребни, с цел да са по-спокойни, че децата им няма да имат материални терзания в далечното бъдеще, разкриват от Business Insider.

Например: 

Открийте нова разплащателна сметка  и слагайте вътре известна сума пари постоянно, всеки месец. Това ще бъдат финансови средства  за образованието  на децата ви в университет, което излиза в действителност скъпо и вие би трябвало да сте готови. 

В същото време по този начин няма да се постанова да спестявате за университета на детето за сметка на спестяването за вашите години след пенсиониране (или за преди този момент, за вашите старини). 

Друг съвет:  Направете и поддържайте в годините застраховки живот  - при положение, че нещо неприятно се случи не дай боже с вас, или с дете. Обмислете по какъв начин да бъде подсигурено бъдещето на детето ви, без значение какво ви се случва на вас. Обърнете се, в случай че е небоходимо, към финансов съветник. 

Помислете за покровител . Колкото и несъмнено да наподобява всичко, обмислете кой е този ваш другар или родственик, на който може да разчитате, в случай че нещо стане. Може и да изберете двама покровители - единият физически да се грижи за детето ви, а другият, за материалните и финансови активи. 

Открите спестовна сметка на детето си  и го учете по какъв начин да ръководи парите  с влагане в нея. Когато стане дума да помогнем на децата си да бъдат финансово грамотни, би трябвало да ги образоваме от ранна детска възраст. Когато детето навърши пълноправие, може да обмислите дали да се доверите и да му дадете ръководството на парите в тази сметка. Експерти поучават да спестяваме до 20% от прихода си, влагайки го в сметката на детето, с цел да изградим дълготрайна " защитна мрежа ". 

Дайте на детето позволение да използва парите от сметката. Финансовите консултанти са раздвоени по този въпрос, само че T. Rowe Price - компания за капиталов мениджмънт, да вземем за пример споделя, че децата, получили такова позволение, е по-вероятно да мислят че имат добро  схващане  за базисни финансови тематики, спрямо другите, които не са. 

Ако дадете позволение, значимо е да позволите на детето да прави с парите в сметката какво желае. Това би трябвало да стане след като сте говорили за пари с него и сте дискутирали значимостта на печеленето на пари и по какъв начин част от тях да остават при вас, а не непрекъснато да изтичат до стотинка от фамилния бюджет.

Говорете за финансите си.  Парите постоянно са тематика табу в фамилиите, а не би трябвало. Помислете дали да не кажете на детето си каква е заплатата ви и какъв брой печелите постоянно, по какъв начин. 

Включете децата  във вземането на избрани финансови решения. Те евентуално няма да ви оказват помощ при решаването за изплащането на къща или погасяване на заем, само че при извършване на покупки в супермаркети дискутирайте какъв брой коства храната и значимостта на положителното потребление на фамилния бюджет. А също и при планирането на ваканциите и почивките.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР